Sunday, December 4, 2011

Chocolate Tart

Bahan-bahan ( dalam 100 keping )

  • 250 gm (1 buku) butter
  • 1 cawan gula halus
  • 2 biji telor
  • 1 sudu teh esen vanila
  • Tepung gandum secukup adunan
  • 125gm cokolat masak
  • 25gm shortening
  • 25gm butter/margerin
  • 2 sudu makan susu segar

Cara-cara

  1. Pukul butter dan gula sehingga sebati
  2. Masukkan vanilla essence serta telur dan kacau hingga sebati
  3. Masukkan tepung sedikit-sedikit sehingga ia menjadi doh (sehingga adunan tak lekat di mangkok)
  4. Canai adunan agak2 ketebalannya.
  5. Terap menggunakan cetak kuih tart.
  6. Bakar dengan gas mark 4 selama lebih kurang 20 minit atau hingga kekuningan.
  7. Sementara tart sejuk, masukkan semua bahan dalam mangkok.
  8. Masukkan ke dalam microwave selama 1 atau 2 mins.
  9. Keluarkan dari microwave dan kacau hingga sebati.
  10. Ambil sedikit cokolat yang telah cair dan letakkan ke atas tart yang telah sejuk.
  11. Boleh dihiaskan dengan manik jika suka.
  12. acuan ni ada 2 pattern bergigi atas bawah so boleh pilih nak guna yang mana...
  13. Ni ler rupa acuan tartnya... skyblue ;)

No comments:

Post a Comment