Bahan-bahan ( dalam 100 keping )
- 250 gm (1 buku) butter
- 1 cawan gula halus
- 2 biji telor
- 1 sudu teh esen vanila
- Tepung gandum secukup adunan
- 125gm cokolat masak
- 25gm shortening
- 25gm butter/margerin
- 2 sudu makan susu segar
Cara-cara
- Pukul butter dan gula sehingga sebati
- Masukkan vanilla essence serta telur dan kacau hingga sebati
- Masukkan tepung sedikit-sedikit sehingga ia menjadi doh (sehingga adunan tak lekat di mangkok)
- Canai adunan agak2 ketebalannya.
- Terap menggunakan cetak kuih tart.
- Bakar dengan gas mark 4 selama lebih kurang 20 minit atau hingga kekuningan.
- Sementara tart sejuk, masukkan semua bahan dalam mangkok.
- Masukkan ke dalam microwave selama 1 atau 2 mins.
- Ambil sedikit cokolat yang telah cair dan letakkan ke atas tart yang telah sejuk.
- acuan ni ada 2 pattern bergigi atas bawah so boleh pilih nak guna yang mana...
- Ni ler rupa acuan tartnya... skyblue ;)
No comments:
Post a Comment